Thursday, October 27, 2011

Väreillä nautiskelua

On ihana värjätä villaa!


Kehräsin pikkuvyyhtejä malleiksi, joiden perusteella mietimme ystäväni Susannan kanssa, mitä lankaa teettäisimme kainuun harmasvilloista.


Kuvan ensimmäiset kolme vyyhtiä on värjätty lankana kehruun jälkeen. Oma suosikkini on vasemman puolimmainen, jossa on mustaa, tummanharmaata ja punaista. Sen nimi on "Ilo ja suru" ja väreihin olen hakenut innoitusta Karjalan väreistä. Sekä villa, että minä ja ystäväni olemme Pohjois-Karjalasta kotoisin.

Toiseen vasemmalta olen hakenut värit ikoneista. Harmittavasti punainen sävy ei onnistunut, siitä tuli liian pinkki! Kolmannen ideoin käspaikoista ja punakirjonnoista. Sekään ei ihan täysin onnistunut, ei värisävyn tai itse värjäyksen osalta.

Neljäs vyyhti on itsekehrättyä värjäämätöntä 2-säikeistä lankaa, jota käytin värjättyihin vyyhteihin. Ja viimeinen on kehrätty kolmesta eri luonnosävystä niin, että aina 2 gramman jälkeen vaihdoin kehrätessä väriä. Se on 3-säikeinen lanka.

Noista tuli ihan varsin pehmeät ja muutenkin olin aika tyytyväinen kehruutulokseen. Mutta tästä pinkistä langasta tuli vieläkin ihanamman pehmeä:


Tämä langan olen kehrännyt luonnonväreillä värjätystä kainuun harmasvillasta. Susanna on tehnyt värjäyksen jäkäliä käyttäen. Minulla on lankaa kehrättynä kaksi isohkoa vyyhtiä ja olen tosi tyytyväinen tulokseen.

Meistä kahdesta ystäväni on paljon minua perehtyneempi kasvivärjäykseen. Mutta olen minäkin tehnyt joitain kokeiluja. Viimeisessä kuvassa on tehdasvalmisteista sukkalankaa, jonka olen värjännyt samettikukilla. En kuitenkaan millä tahansa samettikukilla, vaan itse siemenestä kasvatetuilla.


Minulle tuottaa nautintoa puuhailla villan, väriaineiden ja kasvien parissa. Väreillä nautiskelua kaikki tyynni!

4 comments:

 1. Villa onkin ihanan pehmoinen materiaali, juuri kans sitä värjäilen:)

  ReplyDelete
 2. Eija, ihania kasvivärjäyksiä oli blogissasi! Verihelttaseitikkejä on mulla muutama varastossa, en ole vielä kokeillut!

  ReplyDelete
 3. Hulppea kuva tuo, mihin olit laittanut samettiruusun kukinnon ja noilla kukinnoilla värjätyn villalanka kerän vierekkäin.

  ReplyDelete
 4. Kiitos, Kaijaleena, tuo samettikukka on erikoinen lajike, tosi dramaattisen värinen.

  ReplyDelete