Monday, September 27, 2010

Kolme pussukkaa ja kolme esikuvaaTässä ovat viimeisimmät pussukkani, kaikki tilaustöitä. Olen näissä käyttänyt itse suunnittelemiani kankaita. Ne luovat illuusion siitä, että neule jatkuisi vaikka tosiasiassa materiaali vaihtuukin kankaaksi. Pidän näitä pussukoitani jonkin sortin kollaaseina, joissa yhdistyy erilaiset elementit.

Haluaisin tehdä jotain vielä taiteellisimpaa laukkuihini, vaikka maalata hurjia kuvioita käsin. Olen alkanut ajatella, että monet töistäni ovat liian kontrolloituja ja suunniteltuja. Olen alkanut ihailla rentoja kuvia, erityisesti piirrustuksia, joissa viiva elää ja aaltoilee. Ensin meni 40 vuotta siihen, että pystyisi tekemään jotain viimeisteltyä ja nyt haikailee takaisin sitä ikää, kun kaikki oli mahdollista, hauskaa ja leikkisää!

Eräs taiteilija, jonka töitä ihailen todella, on Miina Äkkijyrkkä. Hän ei ole ainoastaan loistava kuvanveistäjä, vaan myös mielettömän hyvä piirtäjä. Miina Äkkijyrkkä, Anni Rapinoja ja Sirkka Könönen ovat kolme esikuvaani. Heidän töitään ihailen jatkuvasti ja olen suorastaan mykistynyt heidän neroudestaan luoda uutta ja inspiroivaa. Se on usein hallittua, mutta samalla taitavan leikittelevää.

Monday, September 20, 2010

Haluaisin olla violetti!

Tämä pussukka on tilaustyö ja tarkoitettu värttinälle. Sain kankaan työn tilaajalta postissa Amerikasta. Ihastuin siihen heti! Syynä varmaan paitsi kivat kuviot, myös hurmaava violetti väri.

Olen pitänyt aina violetista. Se on jotenkin henkinen väri. Siinä ei ole mitään arkista tai tyhjänpäiväistä. Jos voisin valita, mikä väri olisin, haluaisin olla sinivioletti.

Tämän pussukan tekeminen oli kuin väriterapiaa. Pitäisikö enemmän miettiä, minkä värien kanssa on päivittäin tekemisessä? Pohdin usein, viihtyvätkö suomalaiset tosiaan valkoisessa niin paljon kuin sitä kodeissa käytetään. Oma kotini on värikäs, kaikkia se ei miellytä. Toisaalta, värit on suunnaton rikkaus. Kommentoi ja kerro, mikä väri vaikuttaa sinuun eniten?

Saturday, September 18, 2010

Käsintehtyjä käyntikortteja

Discovering Y.O.U. art marketing -kursilla oli aiheena käyntikortit ja niiden tekeminen. Ajattelin suunnitella ensin jonkun mallin, jonka painattaisin, mutta sitten innostuinkin tekemään kortit alusta loppuun itse.

Sain kortteihin idean tästä varsin persoonattomasta leimasimesta, jonka olin hankkinut kesällä Vistaprintistä. Kortithan voisi olla myös "handmade", käsin tehtyjä.

Minulta löytyi vanhoja käyntikorttiarkkeja. Maalasin ja piirsin koko arkin täyteen ja irroitin lopuksi kortit kehikosta. Halusin mukaan vielä jotain tekstiiliä, koska pidän ompelemisesta ja etenkin neulomisesta. Muutamasta kerästä itsevärjättyä lankaa pätkin sitten lankanäytteitä ja kiinnitin ne korttien toiseen reunaan. Mitä mieltä olet, onko liiankin epätavanomaisia?


Taidepäiväkirjastani olen saanut valmiiksi uuden aukeaman. Tähän on tullut inspiraatio sisustus- ja puutarhalehdistä. Koska teen päiväkirjaa vanhaa kirjaa muokkaamalla, vehreä valokuva oikeanpuoleisella sivulla sattui sopivasti olemaan kirjassa jo valmiiksi, enkä raaskinut sitä kuin vähän reunustella.

Saturday, September 11, 2010

Värikästä viivaa ja harmaata lankaa

Laitan tässä lisää kuvia päiväkirjasivuista, jotka olen tehnyt Traci Bautistan verkkokurssilla. Alan päästä tässä taidepäiväkirjan pitämisessä vauhtiin. Se on hauskaa ja sitä paitsi hyvä tapa pitää yllä piirtämistä. Jo jonkin aikaa olen halunnut kehittyä piirtäjänä ja tavoitellut vähän rennompaa otetta viivaan. Väliin kuuntelen Thomas James'in podcastia Escape from Illustration Island. Se on ammattipiirtäjille suunnattu, mutta pitää hyvin innostusta yllä.

Tässä sivu, jossa on piirtelyjäni:

Ja tässä vielä pari aukeamaa, värejä ei ole vältelty:


Väreistä harmaaseen: sain valmiiksi ekan erän lankaa ystäväni lahjoittamista Kainuun harmaksen villoista. Arkisen näköistä, mutta erityistä, koska villa on peräisin kotiseudultani Pohjois-Karjalasta ja myös karstannut sen itse. Ihan mahtavaa tehdä lankaa itse! Miksi sitä mitään ostaakaan enää, kun voi tehdä kirjansa ja lankansa alusta saakka! Kotitekoinen elämä kunniaan!


Jottei jäisi ihan harmaaksi tämä sateisen lauantain kirjoitus, niin laitan tähän vielä kortin, jonka tein jokin aika sitten. Tässä on käytetty leimasimia ja piirustusinnostus on johtanut siihen, että tykkään viivapiirrosmaisista leimasimista yhä enemmän.

Monday, September 6, 2010

Taidepäiväkirjaa tekemässä

Olen parhaillaan Traci Bautistan verkkokurssilla, jonka nimi on "Discovering Y.O.U art marketing course". Sen aiheena on oman taiteen markkinointi ja siellä tehdään viikottain harjoituksia, jotka kootaan kirjaksi. Traci ehdotti, että harjoitukset tehtäisiin mille tahansa paperinpalasille ja eri kokoiset palaset nidottaisiin sitten taidepäiväkirjaksi, art journal.

Ehkä minun pitäisi mennä ensin taiteen tekemisen kurssille, koska en pystynyt moiseen taiteelliseen toimintaan. Sen sijaan päätin aloittaa maltillisesti ja katsoin Paperclipping.com:ista ohjeet altsun, altered book -kirjan, tekemiseen. Siinä otetaan vanha kirja, joka päällystetään uudestaan ja sivut niputetaan ja koristellaan uudelleen.

Kaikki meni aika maltillisesti, kunnes aloin koristelemaan kansia. Tässä etukansi:
ja takakansi:

Takakannen sisäkannessa mopo karkasi lopullisesti käsistä ...

Ekat sivut:

Harjoitukset ovat varsin vaativia ja yritän kirjoittaa ne vielä englanniksi, koska kurssikin on englanninkielinen. Aina väliin kauhistelen, että kyllä skräppäys on helppoa, sillä tällainen taiteilu menee jotenkin minulla syvemmälle. Välillä se ei tunnu enää huvilta, vaan suoranaiselta itsensä kiduttamiselta itsekritiikin muodossa.

Art journaling ... jotkut tästäkin nauttivat ja tekevät tätä päivät pääksytysten. Haluaisin olla yksi heistä, siinä tavoitetta kerrakseen!