Monday, April 23, 2007

Uutta ja vanhaa

Sukat Colinette Jitterbug -langasta ovat valmiit. Mallina on Evelyn A. Clark:in Retro Rib Socks Interweave Knits -lehden numerosta Winter 2004.

Lanka riitti hyvin, mutta melkein koko vyyhti meni kahteen sukkaan, nämä ovat tosin varsin reilun kokoiset: silmukoita on 64.

Jitterbugia oli kiva neuloa, vyyhdissä vaan oli yksi bugi! Huomaatte sen toisen sukan varresta, se on tummemmin raidoitettu. Tässä kohdassa vyyhdissä oli solmu ja loppu olikin sitten huomattavasti vaaleampaa.

Jotkut pedantikot voisivat saada tästä mielenhäiriön, mutta minusta on aina mielenkiintoista, jos sukissa on pieniä eroja. Se on vähän kuin ihmisen kasvot eivät ole symmetriset!

Näiden 2000-luvun sukkien lisäksi olen ihaillut sukkia menneisyydestä. Ostin tänään ihanan sukkakirjan nimeltä Ethnic Socks & Stockings, kirjoittaja Priscilla A. Gibson-Roberts. Kirjassa on kansanomaisia malleja idästä, esim. Bulgariasta. Upeita kirjoneulesukkia, mutta myös pintakuvioita.

Minua kiehtoo neulonnan historia. On suuri haaste nykyneulojille tulkita historiaa kuvaamalla nykyaikaa. Itse ajattelen, että niinkin arkisissa töissä kuin sukissa voi ilmaista erilaisia asioita. Näin on ajatelleet menneetkin neulojat.

Ei pidä kuitenkaan jokaista työtä ottaa liian vakavasti. Jitterbug-sukat tulevat kulumaan käytössä eikä ne päädy museoon asti. Välillä on kiva neuloa valmiista ohjeesta tai ihan vaan perussukkaa. Mutta aina silloin tällöin pitää sukanneulontakin ottaa tosissaan.

Näin on ainakin tehneet Baijerilais-KAL:in jäsenet! Upea malli tuo tosiaan ja täytyy minunkin kokeilla kun oikea lanka ja mielentila kohtaavat!

2 comments:

  1. Tuo sukkalanka on kyllä ihanaa! Millä puikoilla neuloit?

    ReplyDelete