Saturday, January 7, 2006

Uusi vuosi, uusi päiväkirja

Olen ollut neulonnan harrastaja alle kouluikäisestä lähtien. 1970-luvulla Pohjois-Karjalassa neuloin kasan erilaisia sukkia, ennen kuin äitini katsoi kärsivällisyyteni kasvaneen riittävästi ja niin sain lopulta 13-vuotiaana aloittaa ensimmäisen puseron neulomisen.

Ajan myötä muutin pääkaupunkiseudulle ensin opiskelemaan, sitten pysyvästi. Äitini on kuollut jo kauan sitten. Moni asia on muuttunut, mutta neulonut olen 30 vuotta suunnilleen tauotta.

Elämässäni on ollut neulontaan liittyen joitain erityisiä vuosia.

Yksi tällainen oli vuosi 1997, jolloin minuun iski toden teolla jo aiemmin mieleeni hiipinyt innostus Internetistä. Silloin työni tietotekniikan parissa alkoi pikku hiljaa muuttua yhä enemmän työksi verkkopalveluiden kehittämisen kanssa. Nykyään päivätyönäni on vetää verkkopalveluiden kehitysprojekteja.

Toinen tärkeä vuosi on ollut vuosi 2003, jolloin rohkenin pitkän harkinnan jälkeen perustaa Neulonta-nimisen sähköpostilistan suomalaisille neulojille. Sinne alkoi ilmoittautua neulojia hurjaa vauhtia ja tänä päivänä listalla on noin 450 jäsentä. Listan innoittamana aloimme järjestää alueellisia tapahtumia neulojien kesken, Ulla-verkkolehti syntyi ja neuleblogeja on julkaistu yli 100. Kyse on siis suomalaisten neulojien ainutlaatuisesta verkostosta, jonka kehittymistä on ollut mahtavaa seurata.

Suomalaisten neulojien innostus ja verkostoituminen on toki näkynyt muissakin ryhmissä ja medioissa. Ja voisi myös sanoa, että suomalaiset neulojat ovat osana myös suurta kansainvälistä verkostoa erilaisten sähköpostilistojen, blogilinkkien ja foorumien myötä. Vuonna 1975 pikkutyttönä silmukoita laskiessani en olisi ikinä voinut kuvitella tuntevani näin paljon neulojia, tilaavani säännöllisesti upeita lankoja ja kirjoja ulkomailta, kuuntelevani neulonta-aiheisia haastatteluja iPodista jne. Muutos on hämmästyttävä ja sitä voisi tarkastella laajempana ilmiönäkin, mutta tämä verkkopäiväkirja keskittyy sukanneulontaan ja sitä kautta tarkastelemaan maailman yhdistymistä ja erilaisia verkostoja sammakkoperspektiivistä.

Aiemman blogini, "Päivi neuloo", lukijat - olette tervetulleita seuraamaan tätä uutta! Olen tarkoituksella rajannut tämän uuden blogini aihealuetta, koska neulominen on niin valtavan laaja alue, että suoraan sanottuna, neuloin niin paljon kaikkea, että en ehtinyt kaikkea kunnolla bloggaamaan. Sukat jalkaan ja hyvää yötä tämän päiväkirjamerkinnän myötä!

3 comments:

  1. Jään mielenkiinnolla odottamaan päivityksiä uuteen blogiisi.

    ReplyDelete
  2. Hei,
    Jos sinua kiinnostaa suomalaiset vanhat ohjeet, lähinnä 60-luvulta (löytyy myös sukkien ohjeita), niin Hyvinkällä Villasta Vaatteeksi näyttelyssä on saatavilla kopipoita Rondo-langoille suunnitelluista neuleohjeista (www.hyvinkaa.fi/kulttuurihistoria).

    ReplyDelete