Thursday, July 19, 2012

Suomalaiset neulelangat

Olen viettänyt kesälomalla laatuaikaa värjäämällä tuottamaani Alku-lankaa.

Alku-lanka

Tämän langan alkuperän tiedän tarkasti ja vaihe vaiheelta. Sen villa on Itä-Suomesta ja sen on ystäväni Susanna Kääriäinen tarkkaan valikoinut. Hän on todella hyvä valitsemaan parhaimmat kiharat kerinnöistä. Sitten villa vietiin Pirtin kehräämöön, jossa siitä tehtiin lankaa. Olimme suunnitelleet tätä kauan ja oli mahtavaa saada langat lopulta kehräämöstä.




Olen värjännyt lankaa ja villaa aika kauan, mutta koskaan aiemmin ei ole värjääminen tuntunut niin tärkeältä ja nautittavalta. Johtunee, että olen osa tietämieni ihmisten ketjua, jotka ovat myötävaikuttaneet langan syntyyn.


Suomalaiset alkuperälangat

Aitoja suomalaisia lankoja on itseasiassa todella vähän. Useimmissa langoissa villa on tuotu ulkomailta tai siihen on sekoitettu ulkomaisia liharotuja kuten texeliä. Olen Taito-lehden jutun myötä herättänyt  keskustelua siitä, miksi suomalaisia lankoja on niin vähän. Oli iloinen yllätys, että pieneen kommenttiini jutussa reagoitiin käsityöharrastajien keskuudessa. Se kertoo, että peliä ei ole menetetty kokonaan - suomalainen lanka ja alkuperä kiinnostaa. 

Mikä on suomalaisen langan menestyksen esteenä?

Tässä joitakin syitä, joita olen itse analysoinut. 

Ensinnäkin villan laatu ei ole aina priimaa ja se vaikuttaa myös langan laatuun. Kun villaan sekoitetaan eri puolilta lammasta otettuja villoja ja liharotujen villoja, siitä tulee karkeaa ja katkeilevaa. Villan lajittelua ei Suomessa juurikaan tehdä. Suomalaiset lammastilat ovat olemassa lampaiden lihan kysynnän vuoksi. Puhdasrotuisten, villaltaan hyvälaatuisten lampaiden kasvattamisesta saatikka jalostamisesta ei tule palkkiota. Tämän vuoksi niin meillä kuin ulkomailla liharotuja käytetään paljon ja ne myös sekoittuvat suomenlampaiden kanssa. Suomenlampaan ja kainuunharmaan villa on hienoa ja siitä saatu lanka ihanaa, mutta moni neuloja ei kiinnitä huomiota riittävästi langan villan alkuperään ja tekee olettamuksia väärin perustein.

Useimmat suomalaiset langat ovat karstalankaa. Siinä lanka on tehty karstatusta villasta ja lanka on kuohkeaa, koska kuidut menevät moneen suuntaan. Moni suosii kuitenkin kampalankoja, jotka ovat sileämpiä ja lopputulos laskeutuvampi, sillä kuidut on yhdensuuntaisia. Suomessa kampalankaa on valmistanut Suupohjan kehräämö, mutta se on lopettanut. Onneksi kehräämö Salo-Angora on aloittamassa kampalangan valmistusta! Suomessa on kaiken kaikkiaan hyvin vähän villan jatkojalostusta. Esimerkiksi superwash-käsittelyä ei ole tietääkseni missään. Kehruuvillojen kohdalla olemme ystäväni kanssa huomanneet, että villat pestään hyvin yksinkertaisin menetelmin ja lopputulos ei ole kehrääjien kannalta paras mahdollinen. Olemmekin pesseet aikamoisesti villaa itse. Suomalaisista lammasroduista saadaan upeita kehruuvilloja, kun villa puhdistetaan kunnolla.

Suomalaiset langat ovat usein värjäämättömiä, useimmiten harmaita tai ruskeita. Onneksi tähän on tullut hieman parannusta sillä Suomessa on myös värjäreitä, jotka ovat löytäneet kotimaiset langat. Suomalaisen langan tuottaminen ei ole värjärille mitenkään erityisen edullista tai helppoa. Omasta kokemuksesta tiedän, että ilman ystäväni apua en olisi onnistunut. Pitää olla yhteydessä lammasfarmareihin, valikoida villa ja pahimmassa tapauksessa kehräämön minimierä on todella suuri. Meillä se tarkoitti 20 kiloa tasalaatuista karitsanvillaa! Kyseessä on myös taloudellinen panostus, johon ei ilman säästöjä ole varaa. Ei siis ihme, jos värjäreiden on helpompi tilata vain muutama kilo ulkomaista merinosilkkiä kerrallaan ja unohtaa laatulangan tuottaminen.

Uskon, että etenkin kehruun suosion kasvaessa myös tietoisuus villan laadusta ja alkuperästä lisääntyy. Toivottavasti suomalaisella villalla on tulevaisuutta ja langoilla sijaa neulojien lankavarastoissa!

Entäpä oma lankavarastoni?

Tunnustan. Kyllä minäkin tykkään noista malabrigoista, noroista, sweet georgioista jne.

Mutta neulon myös suomalaisesta langasta. Tässä vilkaisu lankavarastoni suomalaisiin aarteisiin, on minulla muitakin vielä, mutta tässä lienee tärkeimmät tällä erää.

Takarivissä vasemmalta oikealle
Hieno-sukkalanka, suomenlammasta (karstalanka), tuottaja Succaplokki
Kainuun harmaan sukkalanka (karstalanka), tuottaja Kehräämö Christina
Alku-lanka, kainuun harmaan karitsanvillaa (karstalanka), tuottaja Woolgrey, nimi jota käytän villan tuottamiseen
Suupohjan suomenlampaan lanka (kampalanka), ei enää tuotannossa, mutta Pata-Noita myy kasvivärjättynä varastoa
Maahinen-lanka, suomenlammasta (karstalanka), tuottaja Riihivilla, myös kasvivärjätty
Eturivi
Kainuun harmaan villalanka (karstalanka), tuottaja Ilu
Suomenlampaan villalanka (kampalanka), ostettu vuosia sitten, tuottaja Kormun lammasfarmi 

Suomalaisen villan kunniaksi!

Woolgrey-kauppani 1-vuotisjuhlien kunniaksi, saat 15 % alennuksen kaikista siellä olevista tuotteista, mm. Alku-langasta. Alennus on voimassa 25.7.2012 saakka.

Tee näin:
Mene osoitteeseen www.woolgrey.com ja maksun yhteydessä anna alennuskoodi (napsauta ostoskorissa Apply shop coupon code) JUHLA12. 

Saat alennuksen myös sähköpostitilauksista, katso Woolgrey-kaupasta tuote ja laita sähköpostia osoitteeseen peonyandparakeet@kolumbus.fi

2 comments:

  1. Päivi, olen kanssasi aivan samoilla linjoilla. Ja nyt kun olen tutustunut kauttasi ihaniin kainuun harmaan villoihin ja toisaalta suoraan lähitilojen suomenlampaan villoihin, ei ole vaikeaa ymmärtää miksi Suomessa on vaikeaa saada kampalankaa. Sain itse lahjaksi lähellä asuvalta hyvää suomenlampaan käsittelemätöntä villaa ja siitä innostuneena ostin lähituotettua suomenlampaan villaa ja petyin suunnattomasti. Aivan surkeasti kerittyä silppua, josta ei saa edes kunnollista karstalankaa ja he toimittavat sitä kuitenkin kehräämölle. Jos kehräämökään ei juuri valintaa suorita, niin eipä siitä kampalankaa synny. Toivottavasti kotimaisten rotujen arvostus nousee ja samalla lampureiden ammattitaito kasvaa, jotta sitä kotimaista kampalankaa jatkossa saadaan.

    ReplyDelete
  2. Itse olen etsinyt valitettavasti turhaan korkealaatuista suomenlampaan villaa. Teen paljon batteja myyntiin ja mielelläni laittaisin niihin kotimaista suomenlammasta. Olen törmännyt samaan ilmiöön kuin Dentaurus. Suurelta osin sieltä ja täältä ostamani suomenlampaan raakavilla on ollut erittäin roskaista ja huonosti kerittyä. Usein iso osa "villan" painosta on ollut puhdasta lampaankakkaa. Aika ei yksinkertaisesti riitä siihen, että villasotkusta nyppisi kuitu kerrallaan ne hyvät haivenet talteen.

    Onneksi olen kuitenkin saanut käsiini erittäin korkealaatuista kainuunharmasta sekä ahvenanmaanlammasta. Molemmilla tiloilla panostetaan villan laatuun ja raakavilla lajitellaan tarkkaan ennen myyntiä.

    Toisaalta ymmärrän mainiosti sen, miksi lihalampaita kasvattava lampuri ei panosta villaan. Villaa myydään yleensä muutaman euron kilohintaan eikä siitä jää vaivanpalkkaa lampurille lainkaan.

    ReplyDelete