Sunday, August 16, 2009

Värjäystä

Oli vaan pakko kokeilla taas värjäystä - ajatus ei jättänyt rauhaan. Tilasin Englannista Landscape-happovärit ja viime viikonloppuna sitten heti tuumasta toimeen. Tätä ennen olin värjäillyt vain KoolAideilla, joten odotukset saatikka taidot eivät olleet kovin korkealla.

Mutta jo ekasta kokeilusta tulikin ihana! Värjäsin KoolAid-kokeilusta liian hailukaksi jääneen sukkalangan, jätin vähän KoolAid-pinkkiä jäljelle ja varsinaisina värjäysväreiksi sekoitin punaisen, oranssin ja lämpimän keltaisen.

Kokemuksesta hurjasti rohkaistuneena värjäsin isomman erän seuraavana päivänä. Suunnittelin ensin vesiväreillä värisekoitukset, tein sitten varsinaiset sekoitteet ja eikun langat likoamaan veteen!

Kuvasarjan ekassa kuvassa on lankoja likoamassa. Kannatti hankkia iso kattila höyrytysosineen ihan värjäystä varten! Kattilassa on mm. ihanaa Rowanin brittiläistä lampaanvillaa, toinen epäonnistunut KoolAid-kokeilu ja Vuorelman Satakieltä.

Värjäsin vyyhdit maalaustekniikalla eli töpöttelin värin vaahtomuovista tekemilläni siveltimillä. Käytin myös ruiskua pienempiin värialueisiin. Toisessa kuvassa näkyy etualalla tekemäni neljän erilaisen langan värisuunnitelmat ja taka-alalla värjäystarvikkeita.

Kun lanka oli värjätty, käärin vyyhdin paistokelmuun ja laitoin sen kattilan höyryosaan. Kolmannessa kuvassa on lankapaketit aselteltu päällekkäin, vaalein päällimmäiseksi mahdollisten vuotovahinkojen varalta. Kattilassa on vettä, jonka sitten lämmitin kiehumispisteeseen. Vettä keitin noin puolisen tuntia ja sitten annoin langan muhia vielä, ensin kansi päällä ja sitten kansi pois päältä monta tuntia. Langan jäähtymisen odottelu oli varsin tuskainen vaihe.

Lopulta langat huuhdeltiin ja niistä ei enää irronnut juurikaan väriä. Päivä alkoi olla jo illassa, kun ripustelin vyyhtejä kuivumaan. Aamulla kirmaisin heti kylpyhuoneeseen katsomaan ja totta tosiaan, taas langoista tuli taas oikein mieleisiä ja suunnitelmien mukaisia. Minusta tuntuu, että tästä värjäyksestä on tulossa oikein uusi mieliharrastukseni!

7 comments:

 1. Hei, mistä tuota paistokelmua löytyy? Itse olen yrittänyt katsella, mutta en ole huomannut ja toistaiseksi olenkin värjännyt vain kattilassa uittamalla. Herkullisen näköiset värit!

  ReplyDelete
 2. Paistikelmua löytyi ihan lähikaupasta. Samalta hyllyltä kuin tuorekelmutkin.

  ReplyDelete
 3. Nam, voisin vaikka syödä tuon punasävyisen vyyhdin.

  ReplyDelete
 4. Uaah, menee kyllä lähikauppa vaihtoon, meillä oli tasan tuorekelmua :). Kiitos!

  ReplyDelete
 5. Mielettömän ihania värjäyksiä!
  Alkaa aivan sormet syyhytä.

  ReplyDelete
 6. Paistikelmua löytyy ainakin CItyMarketista, jos ei lähikaupasta löydy! Tintin, kiitos!

  ReplyDelete