Sunday, April 27, 2008

Amissit

Amissit ovat USA:ssa asuva uskonnollinen yhteisö, joka pukeutuu yksinkertaisesti eikä käytä juurikaan nykyajan teknologiaa.

Minun tietoisuuteeni amissit ovat tulleet tilkkutöiden kautta - monet nykyään tehtävistä tilkkutöistä jäljittelevät amissien yksivärisistä kankaista tekemiä yksinkertaisen koskettavia tilkkupeittoja.

Kun huomasin Lorna's Laces -sukkalangassa olevan värin "Amish", pitihän se hankkia. Mietin jonkin aikaa, mikä malli sopisi amissien henkeen ja sitten keksin, tietysti Jaywalkers!

Sukista tulikin aika kivat! Langan värissä on tosi onnistunut tuo amissien suosima violettiin vivahtava sininen. Lorna's Laces -sukkalanka on yksi suosikkisukkalangoistani. Se on ihanan ohutta ja tiiviskierteistä ja monivärinen lanka on hauskaa neulottavaa.

Lisäksi lanka on tosi kestävää - olen käyttänyt siitä tehtyjä sukkia talvella kenkäsukkina ja pessyt koneessa. Langan huono puoli taas on se, että se ei ole kovin joustavaa. Näistäkin sukista tuli jalkaan tiukat.

On vähän surkuhupaisaa ostaa kallista sukkalankaa ja neuloa sitä muka amissien henkeen. Amissithan eivät yksinkertaisuuden vaalijoina koskaan tällaisia sukkia neuloisi, vaan ne olisivat jotain hyvin harmaata perussukkaa.

Olen varmaan tulossa vanhaksi, kun mietin tällaisia. Olen alkanut ihmettelemään isoja ostoskeskushankkeita ja mietimään, mihin kaikkeen sitä tavaraa tarvitsee. Opiskelu esineiden parissa pysähdyttää myös joskus: tarvitaanko kaikkia näitä muovikalikoita, joita mekin suunnittelemme.

Varmasti amissien ja innokkaan kuluttajan välitilakin on olemassa. Haluan tähdätä elämässäni kuluttamisesta edes hiukan amisseihin päin.

Vaikka lankavarastossa olisikin väliin jäljet kulutusjuhlasta, on neulominen kuitenkin juuri tuota "back to basics"-askaretta, jonka nautinnollisuus tulee omasta ponnistelusta.

4 comments:

  1. Kyllä on äärettömän kauniit nuo Jaywalkerit ! Siis aivan ihanat!

    ReplyDelete
  2. Kiitos kivasta mietiskelystä! Samoja ajatuksia minullakin.

    ReplyDelete
  3. Kauniit sukat. Joskus aikoinaan tein taas liian isot sukat ja siitäpäs mieleni harmistui.

    ReplyDelete