Saturday, March 18, 2006

Värjäystä Kool-Aidilla

Olen miettinyt jo kauan lankojen värjäystä. Olisi kiva neuloa sukkia itsevärjätyistä langoista. Lopultakin olen ryhtynyt tuumasta toimeen. Tilasin KoolaidUK:sta Kool-Aid-mehutiivistejauhetta, jota käytetään paljon lankojen värjäykseen ja jolla värjäys ei vaadi mitään muita erityisaineita.
Olen nyt värjännyt ensimmäiset lankani. Se oli helppoa. Juomajauheita voi sekoittaa keskenään ja värejä saa myös lisää käyttämällä värjättävänä lankana valkoisen sijasta esimerkiksi keltaista lankaa.

Kuvassa näkyvät langat ovat suurimmaksi osaksi suomalaista Satakieli-villalankaa. Satakieli imi väriä hyvin ja värjääminen oli todella hauskaa. Värjäyksen lopuksi höyrytin langat lävikössä, jotta väri varmasti kiinnittyisi. Kokeilin höyrytyksen jälkeen vielä pestä yhden vyyhdin ja tulos oli hyvä: väriä ei irronnut ollenkaan.

Hyvä linkki Kool-Aidilla värjääville - värikartta, jonka perusteella voi hankkia haluamansa Kool-Aidit: Soft Drink Color Chart

Erityisen kivaa Kool-Aidissa on se, että koska se on elintarvike, sitä ei tarvitse varoa kuten myrkkyjä. Esimerkiksi erityisiä astioita värjäykseen ei tarvita, vaan voi käyttää kattiloita ja kipposia ja pestä ne astianpesukoneessa lopuksi.

7 comments:

 1. Mie olen vielä onnistunut välttämään värjäyksen mutta nyt alkaa olla jo vaikeaa - siis kerrassaan ihania värejä olet saanut aikaiseksi. Mulla on harmaata nallea tai 7veikkaa jota voisi väritellä... kesällä sitten...

  ReplyDelete
 2. Ihania värejä olet saanut aikaiseksi! Itse en ole vielä kool-aidia kokeillut, mutta taidanpa ensi kauppareissulla katsella, josko meidän marketissa on sitä tarjolla. Muuten olen värjäillyt tavallisilla kangasväreillä, ja joskus koittanut "maalata" villaa silkkiväreillä. (Se ei onnistunut... jäi haaleaksi.)

  ReplyDelete
 3. Hienoja värejä! Tykkään erityisesti tuosta, missä on keltaista.
  Ja Hesarin juttu oli hauska aamun yllätys!
  Tiina

  ReplyDelete
 4. KoolAidia ei taida valitettavasti ihan joka marketista löytyä. Olen kuitenkin kuullut, että Suomessa Helsingin WTC:ssä sijaitsee liike, jossa KoolAidia saattaa olla.

  Hesarin jutusta kommentoin enemmän tämän päivän blogimerkinnässäni. Ja siellä on myös ensimmäisen kerran näistä langoista neulottua.

  ReplyDelete
 5. Aivan ihania värejä... samoin nuo värikartan murretut sävyt. Tiedätkö pysyyköhän tuo väri langoissa kuinka hyvin, esimerkiksi jos valmiita koolaid-värjätystä langasta tehtyjä sukkia haluaa pestä koneessa?

  ReplyDelete
 6. En ole itse vielä kokeillut pestä langasta neulottuja juttuja, mutta kokeilin pestä lankaa heti värjäyksen jälkeen saippualla. Siinä ei irronnut väriä ollenkaan, joten mulla on aika luja luottamus näiden värien pysyvyyteen - etenkin täysvilllangassa.

  Höyrytin noin 15 minuuttia värjättyjä lankoja - sillä on myönteinen vaikutus värin pysyvyyteen, näin olen lukenut.

  ReplyDelete
 7. Ostin juuri tänään ensimmäiset Kool Aidini. Nyt langat ovat mikrossa ja jostain syystä väri on aika epätasainen. Ehkä lopputulos on kuitenkin hauska. =)

  ReplyDelete