Wednesday, March 8, 2006

Mokkasiinisukat

Edesmennyt neulojaguru Elisabeth Zimmermann oli neuletekniikoiden mestari. Hän kehitteli uusia tapoja neuloa puseroita, lapasia, huiveja ja myös sukkia. Mokkasiinisukkamalli lähti käytännön tarpeesta: sukista kuluu useimmiten pohja ensin ja sen uudistaminen tai vahvistaminen on hankalaa, jos sukka neulotaan perinteisesti. Mokkasiinisukissa neulotaan ensin varsi, sitten päällisosa ja lopuksi kärki, kantapää ja pohja - nuo eniten kulutukselle alttiit osat. Näin ne on helppo neuloa vahvistetusta langasta tai kuluttuaan neuloa uudelleen.

Nämä sukat eivät ole ensimmäiset mokkasiinisukkani. Kokeilin mallia ensimmäisen kerran pari vuotta sitten. Nyt neuloin sukat Artyarnsin Handpainted Stripes -langasta kokeillakseni miten malli soveltuu neulottavaksi itsekuvioiduista langoista. Mielestäni ihan hyvin!

Sukan malli on kirjasta Elizabeth Zimmerman's Knitter's Almanac. Kirjassa on neuleohje tai pari jokaiselle kuukaudelle ja kirjoittajan jutustelua neuleohjeeseen liittyen ja neulomisesta yleensä.

Ihailen kovasti Elizabeth Zimmermanin asennetta neulomiseen. Hän suhtautuu neulomiseen kuten insinööritieteeseen ja tekniikan alan ammattilaisena hänen kirjoituksiaan on mukava lukea. Elisabeth Zimmermann suhtautui kuitenkin keksintöihinsä nöyryydellä. Muistelen lukeneeni, että hän muistutti, kuinka neulominen on niin vanha keksintö, että kaikki on jo keksitty kertaalleen, osa vaan ei ole välittynyt sukupolvelta toiselle tai maanosasta toiseen. Näinhän se varmaan on, mutta mikä ilo on keksiä asioita uudelleen ja olla vaikka siten osana vanhaa perinnettä!


5 comments:

 1. Sukkasi ovat huippuja!

  ReplyDelete
 2. Olen vanha kutoja, mutta blogeihin vastikään hurahtanut. Omaa ei vielä uskalla aloittaa. Onpa kiva,että löytyy sukkia ja kauniita ja upeita sukkia.
  Kiitos.

  ReplyDelete
 3. Vau! Hauska idea tämä mokkasiinisukka! Miltä se tuntuu käytössä? Voiko esimerkiksi pitää kengissä? Pitää hakea tuota kirjaa, mutta ei taida löytyä ihan joka kirjastosta...

  ReplyDelete
 4. kivat sivut - lisään vakilistalleni! Ja mitäpä muuta sukista sanoisi, kuin niiden pitää olla insinöörin keksimät, niin nerokkaat ne on.

  ReplyDelete
 5. Kiitokset kehuista! Mukavaa, jos blogille tulee vakiokävijöitä.

  Mokkasiinisukat ovat mukavan tilavat varpaille. Ehkä paremmat olosukat kuin kenkäsukat.

  ReplyDelete