Saturday, May 6, 2006

Sensational Knitted Socks

Tämän kirjan ostamista harkitsin jonkin aikaa, mutta viimein päätin hankkia kirjan. Periaatteessa pidän neulekirjoista, joiden ideana on "millä thansa langalla missä tahansa koossa". Mutta näillä kirjoilla on myös huono puolensa: mallit ovat monesti vähän mielikuvituksettomia.

Sinällään näin on asiat myös Charlene Schurchin Sensational Knitted Socks -kirjassa, jossa sukkaohjeet on kirjoitettu eri koot, neuletiheydet ja mallineuleet huomioiden. Kirja ei kuitenkaan missään nimessä ole huono. Hankintaa kannattaa miettiä, etenkin, jos sukkakirjoja ei entuudestaan ole vielä hyllyssä.

Kirjan ensimmäinen plussa on erittäin kattavat kokotaulukot miehille, naisille ja lapsille. Näissä on otettu huomioon eri maiden käyttämät kokomerkinnät ja naisten ja miesten jalkojen osalta huomioitu myös jalan kapeus (narrow, medium, wide).

Aloittelevalle sukanneulojalle on selitetty erittäin hyvin havaintokuvin sukan rakennetta. Aloittelija voi aloittaa sukanneulannan pienestä harjoitussukasta (Class Sock), jota kirjailija on käyttänyt sukanneulontakursseillaan. Siinä opetellaan kaikki sukanneulonnan vaiheet, mutta nopeammin kuin tavallisessa sukassa.

Ei erehdytä luulemaan kirjaa kuitenkaan vain aloittelijan opaskirjaksi. Kirjan malleista löytyy haasteita ja ideoita kokeneellekin sukanneulojalle.

Kirjan mallit on jaoteltu mukaviin ryhmiin pääosin mallineuleen mallikerran pituuden suhteen. Mallineuleita on runsaasti, joskin niistä osa on varsin tavallisia. Kirjassa on kuitenkin ideaa, sen havainnollistavat kuvat. Sukkien koot, niissä käytetyt langat ja erilaiset mallit tuottavat yhdistelmineen lukemattomia erilaisia sukkia. Ja antavat ideaa jatkaa ajatusta itse : luoda uusia malleja kirjan idealla soveltaa erilaisia mallineuleita sukkiin.

Osa kirjan sukista aloitetaan varresta, osa kärjestä. Tapoja tehdä kantapää ja kärki on muutamia. Kirjan vahvuus on kuitenkin toisaalla kuin sukkien varsinaisessa rakenteessa: ohjeiden monimuotoisuudessa, joissa huomioidaan mm. se kuinka monella puikolla sukat halutaan neuloa.

Periaatteenani on, että en ruodi kirjoja, ennen kuin olen neulonut niistä jotain itse. Niinpä nytkin tämän kirjan mallit on olleet kokeilussa. Aloitin kahdella eri mallilla: toiset sukat ovat vielä kesken, niistä myöhemmissä merkinnöissä ja toiset juuri valmistuneet.

Eivätkö olekin ihanat?

Lanka on Vuorelman Satakieltä ja moniväriset osat itse Kool-Aidilla värjäämiäni eriä. Sensational Knitted Socks tuottaa ihania sukkia, jos valittu malli on langalle juuri se oikea!

Olen tyytyväinen kirjahankintaani. Kierrekansilla ja hieman pienemmässä koossa kirja olisi tosin kätevämpi käyttää.

Kirjasta on myös Knit Along osoitteessa: http://sensationalknittedsocks.blogspot.com/

4 comments:

 1. Onko sinulla lisää sukkia työn alla Vintage Socks -kirjasta? Siitä olisi kiinnostavaa lukea bloggaajien mielipiteitä lisääkin. Ymmärtääkseni kaikki ovat pitäneet ko. kirjasta.

  Oletko kokeillut sukkien neulomista pitkällä pyöröpuikolla?

  (Tällaisia sukkakysymyksiä kun sukkablogista on kyse ;))

  ReplyDelete
 2. Tällä hetkellä ei ole työn alla sukkia Vintage Socks -kirjasta, vaan tästä Sensational Knitted Socsks -kirjasta. Kuten arvosteluistani käy ilmi, pidän kovasti molemmista kirjoista!

  En ole kokeillut sukkien neulomista yhdellä pitkällä pyöröpuikolla, mutta olen nähnyt pääkaupunkiseudun neuletapaamisessa Marian tekevän sukkia tällä tavalla. Omissa suunnitelmissa on opetella sukkien neulominen kahdella pyöröpuikolla.

  Lisätietoa esimerkiksi täällä:
  http://www.az.com/~andrade/knit/twocirculars.html

  ReplyDelete
 3. Kiitos kirjakuvauksesta, kauniit sukat!

  ReplyDelete